Nepalilaisen ruoan historiaa

Nepalilainen keittiö on hyvin rikas, ja se onkin saanut vaikutteita monista ympäröivistä ruokakulttuureista. Usein sanotaan, että nepalilaisessa keittiössä kohtaavat intialainen ja tiibetiläinen ruokaperinne, mutta mukaan mahtuu kyllä myös ripaus Kiinaa ja Thai-tyyliä. Kasvikset ovat nepalilaisen ruoan ydin, mutta myös lihaa käytetään – varsinkin länsimaissa. Maut ovat voimakkaita, mutta ruoka ei kuitenkaan ole kovinkaan tulista.Nepalilainen ruoka on usein vähärasvaista, mutta samalla täyttävää. Sen ravintoarvot ovat esimerkilliset: jokaiseen ateriaan kuuluu hiilihydraatteja, proteiineja ja vitamiineja. Tällaisesta viisaudesta löytyy esimerkkinä nepalilainen perinneruoka Dal bhat, joka koostuu riisistä, linsseistä, vihannescurrysta eri tavoin valmistettuna sekä mahdollisesta lihasta. Lisänä tarjoillaan tulista kastiketta. Toinen tärkeä perinneruoka on Momo, taikinanyytti, joka sisältää hienoksi jauhettua lihaa sekä kasviksia. Nepalilainen ruoka on melko uusi ilmiö Suomessa. Ensimmäinen nepalilainen ravintola, Himalaya, perustettiin Helsinkiin vuonna 1993. Sen jälkeen nepalilaisia onkin tullut useita. Ravintoloitsijat ovat usein ainakin puoliksi nepalilaisia. Tämä johtuu varmaan siitä, että taito valmistaa nepalilaista ruokaa periytyy äidiltä tyttärelle – eli kovin kauaksi ei voi mennä, etteikö tuli nepalilaista sukua vastaan. Vaikka nepalilainen ruoka onkin sekoitus monen muun maan ruokakulttuurien parhaita puolia, ei makukokemus itsessään ole sekava. Maut on usein erotettu toisistaan tarjoilemalla ne omissa syvennyksissään. Vähän kuin viikon ruoantähteet nätisti omissa purkeissaan juuri ennen pyttipannuvaihetta. Helsingin nepalilaiset ravintolat ovat pyrkineet sopeutumaan suomalaiseen ruokakulttuuriin, ja siksi mausteiden käyttö on kotimaata vaatimattomampaa ja annoksia tarjoillaan myös lihan kera – autenttista makua unohtamatta. Monet nepalilaisista ravintoloista Helsingissä ovat oikeastaan nepalilais-intialaisia. Mutta samapa tuo, vaikkei olekaan ihan varma, mitä suuhunsa pistää (älä irrota kontekstista), jos se tuo hymyn huulille.

Nepalilaista ruokaa kotiin Helsingissä

Helsinki on täynnä erilaisia etnisiä ravintoloita. Oletko jo maistanut nepalilaista ruokaa? Se sopii hyvin myös niille, jotka eivät pidä kovin tulisesta ruoasta, mutta arvostavat muitakin mausteita kuin suolaa ja pippuria. Suosittelemme tilaamaan piristystä omaan ruokailuun esimerkiksi näistä paikoista Helsingissä:

  • Ravintola Saba
  • Indian Express
  • Ravintola Maharaja
  • Ravintola Suha

Nepalilainen ruoka on maukasta, rikasta ja terveellistä. Mutta ymmärrämme kyllä, jos haluat jotain yksinkertaista ja rasvaista. Silloin kannattaa kokeilla vaikka hampurilaisia, pizzaa tai kebabia. Meiltä löydät kyllä varmasti juuri sitä, mitä haluat.

Kuinka Pizza-online.fi:n kautta tilataan?

Kun haluat tilata ruokaa kotiisi, mene verkkosivuillemme tai käytä sovellustamme. Kirjoitettuasi osoitteesi sille varattuun kenttään saat näkyviin kaikki ne ravintolat, joista toimitamme ruokaa alueellasi. Samalla voit tutustua ravintoloiden ruokalistoihin sekä niistä kirjoitettuihin arvosteluihin. Tehtyäsi päätöksen lisäät vain annokset ostoskoriin ja hoidat asiat kassalla kuntoon. Pian ruoka onkin jo toimitettuna suoraan kotiovellesi. Hyvää ruokahalua!